TIPS THAILAND

REIS NAAR THAILAND

Hieronder vindt u wat tips als u zelfstandig op reis gaat in Thailand.
Eerst over Bangkok en daarna over River Kwai, Pattaya en Hua Hin.
Wilt u allerlei nieuws over Thailand lezen, dan is een aardig medium, dat u dagelijks per mail kunt ontvangen: www.Thailandblog.nl
Daarna vindt u hier informatie over Thais eten in het algemeen en Eten in Thalland.
Hebt u vragen of aanvullingen, dan horen we het graag.

bangkok 
BANGKOK
Aan Bangkok zult U even moeten wennen: de enorme verkeerschaos, overal hoogbouw i.p.v. de oude pittoreske straatjes, de enorme hoeveelheid eetstalletjes en andere losse handel en de luxe warenhuizen. Maar Bangkok leeft en als U die sfeer op pakt, zult U zich hier goed kunnen vermaken. Geen enkele toerist zal het koninklijk paleis, Wat Poo (een groot tempelcomplex, waar U de traditionel Thaise massage kunt ondergaan) of Pat Pong (de uitgaanswijk) missen en dat is dan ook zeker de moeite waard. In elke reisgids kunt U deze attracties vinden. Daarom hier enkele andere tips voor uw verblijf in Bangkok.
Trips in en rond Bangkok
– Een tochtje naar Ayutaya met vele tempelcomplexen is zeker de moeite waard. Dat tochtje kunt u zelfs met de boot maken. (gaat u ook naar Sukothai dan is Ayuthaya beetje dubbelop)
– Weinig bezocht door toeristen, maar zeer de moeite waard is Muang Boran (de oude stad). Dat is een soort openluchtmuseum met huizen, dorpjes en tempels uit alle streken van Thailand. Het ligt wel buiten Bangkok (Km.33, old Sukumvit Road, Bangpoo). Omdat het nogal groot is, is iedereen met een auto. Dus misschien het handigste bij een reisbureautje zo’n trip te regelen.U kunt daar wel fietsen huren.
Op de weg er naartoe komt U langs een dierentuin met krokodillenshow, typisch Thais vermaak, maar prima te combineren (aan eind van de middag) .
– Zeer de moeite waard en wat simpeler te regelen is ook wandeling naar Golden Mount met prachig uitzicht. Vlak bij Khao San road.
– Kao San road is het centrum van de backpackers, leuk om een keer te zien. Daarnaast is Rambuttri straat aardiger om wat te eten op een van
de vele terassen. Ook goede locatie voor overnachten bv Villa Chacha.
– Vlakbij Pat Pong (Silom street) kunt U relaxen in het Lumpinipark, waar rond 17 uur honderden mensen joggen en aerobic buiten volgen. Daar is ook een stadion voor Thai boksen (Mua Thai), wat een erg apart sfeertje is.
– De moeite waard is de boot over de Chao Prao rivier te nemen. Gewoon een eind varen of gericht naar andere locatie. Bv vanaf Ta Tien pier (bij koninklijk paleis) of bij Khao San road. Pak de expressboat (of hop on hop off boat). Kost B15 tot B 50 .Er zijn overigens ook toeristische boottochten daar te boeken, maar die zijn B 900.
– Vanaf de kant van het koninklijk paleis kunt U ook alleen de Chao Prao rivier oversteken naar Wat Arun (tempel met mooie uitzichten) Zeer de moeite waard.
– Een heel aparte trip is een fietstocht door Bangkok, bedacht door een Hollander. U fietst op uw gemak door allerlei volksbuurten, waar u normaal niet zo snel komt en daarna gaat u met de boot naar de overkant van de rivier. Daar komt u in de plantages en fietst u werkelijk door een prachtig stuk natuur, wat je niet in Bangkok zou verwachten. Niet echt goedkoop (zo’n € 25), maar een aanrader. U moet wel bespreken. Zie verder www.realasia.net (en kijk bij Amazing Bangkok Cyclist Tour).
Goedkoop alternatief is rivier oversteken naar eiland Bang Krachao, waar je goedkoop fietsen huurt en zelf door de natuur kunt rijden.
Vandaar ook mogelijk naar Bang nam Phueng, waar een drijvende markt is.
Voor fietsen in Thailand zijn er inmiddels ook een aantal websites met tips en trips op internet te vinden.
bangkok 2
WINKELEN
– Op zaterdag en zondag kunt u van 6 tot 18 uur terecht op de Weekendmarkt (in het Thais Chatuchak). Daar is letterlijk alles te koop en voor de meeste spullen ook de goedkoopste mogelijkheid. U kunt de weekendmarkt bereiken met de sky-train of een taxi (vraag naar Tjatoetjak).
– Overdag is het leuk om de de wirwar aan winkeltjes te bekijken in China Town (Jouw war ras)
– Een andere leuke wijk met veel buitenkraampjes en winkeltjes is Pratunam. U vindt daar ook de Bayoke toren, waar s avonds een buffet te eten is met prachtig uitzicht, maar u kunt overdag daar gewoon even naar boven met de lift gaan kijken. Vandaar kunt u lopen naar Siam square waar enkele grote winkelcentra zijn, zoals het nieuwse Panagron. Van Pratunam naar Siam square komt u ook langs Zen (een modern winkelcentrum). Bij Siam square stopt ook de skytrain
– Winkelcentra zijn er genoeg en allemaal even luxe.
Aardig is Ma Boon Krong MBK (bij Siam Square), waar de lokale bevolking komt. Op woensdag zijn daar ook gratis wedstrijden Mua Thai.
– ‘s Avonds komt u natuurlijk altijd wel op Pat Pong terecht, het uitgangscentrum met de zgn. Go Go bars.
(met skytrain uitstappen op Silom). Daar kunt u echter prima shirtjes en dergelijke kopen. Overigens is het officieel verboden deze namaak-merken in Nederland in te voeren. Voor de vele souveniers, namaak horloges etc. moet u echter wel flink afbieden.
VERVOER
– Naast de taxi kunt u in Bangkok ook de tuk-tuk nemen, een open driewieler. Het snelste vervoer is echter achterop bij een van de vele moterjongens (zeker in de spits), maar misschien wel wat gevaarlijk.De prijs maakt allemaal niet zoveel uit. Bij de taxi moet u echter alleen instappen als er een meter aanwezig is. En bij tuk-tuk en moter moet u tevoren een prijs afspreken.
– Het goedkoopste is de bus, maar het is vrij lastig om er achter te komen waar ze heen gaan.
Voor grote stukken is de Skytrain erg handig, snel en niet zo duur.
– Een heel ander soort, maar leuk, lokaal vervoer is per boot door de vele klongs (kanaaltjes). Op de kaart kunt u zien waar deze lopen. Dat gaat met lange smalle platbodems met dekzeil, waarbij het zaak is snel in- en uit te stappen.
Bijvoorbeeld vanaf skytrain station Chitlom kunt u naar de klong wandelen (via Ratchadanri richting Big C). En dan bv naar de lokale markt Bobae. Op terugweg kun je dan weer uitstappen bij Jim Thomsonhuis (vlak bij Siam)
INFORMATIE
– Vroeger was de Lonely Planet gids onmisbaar en nog steeds een heel goede informatiebron.
Op internet is voor de zelf georganiseerde trip Tipsthailand.nl een aardige site.
– Een leuke kaart met veel tips voor Bangkok is Nancy Chandler’s Map of Bangkok.
– Leuk boekje met info over de verschillende eetkarretjes en de eetwijken in Bangkok is Thai Hawker Food
– Voor uitgaan of speciale activiteiten kunt u ook het maandblad Metro kopen, dat vooral gericht is op het meer trendy publiek.
– Kijk verder eens voor dagjestochten op Greenwoodtravel.com.
(als gebruikersnaam en ww moet je intikken :  grEen resp. gaSt).
– Dagelijks allerlei nieuws op www.Thailandblog.nl
– Tenslotte is de Bangkok Post een Engelstalige dagelijkse krant
bootjes

ENKELE DAGEN  IN  BANGKOK
In Bangkok zult u meestal maar enkele dagen blijven i.v.m. de drukte en verkeersstank en hitte. Daarom enige suggesties per gebied.
1) Rond Koninklijk Paleis
Hier is handig hotel Royal (E 30 met zwembad) bij het grote plein Sanam Luang (of een hotel in Rambuttri street)
.Op dat plein is er zeker in het weekend altijd activiteit. En bij feesten allerlei muziekoptredens.
Overdag kunt u het koninklijk paleis bezoeken en Wat Po, de tempel waar de originele Thaise massage wordt onderwezen. Loop vandaar naar pier Ta Tien aan de rivier. U kunt daar met boot naar Wat Arun aan de overkant of zomaar een eind de klongs (kanalen) in. Daar zijn echter ook toeristische rondtrips, maar die zijn uiteraard veel duurder.
Een aardige tempel in de buurt is ook Wat Saket op de golden mountain, waar u een prachig uitzicht over de stad hebt. Hier vindt U ook een klong (kanaal) waar u de boot kunt nemen richting Siam (bv uitstappen bij Jim Thomsonhuis). Rond de golden mountain zijn er veel winkels met Boeddha’s en andere spullen voor tempels.
In de avond kunt u eten en terras zitten om de hoek van het hotel in Rambuttri, een toeristenstraat met veel backpackers. Probeer daar op straat ook de pad thai (dunne noedels).
’s Avonds is dar in de buurt richtig de rivier ook een nachtmarkt en bloemenmarkt.
2) Siam
Rond Siamsquare (goed bereikbaar met skytrain) vindt u veel shoppingcentra zoals het gewone Ma Boon Kroon of de zeer luxe Paragon. Als U vanaf Siamsquare de hoek om richting Zen-shoopingcentrum (aan je rechterhand) loopt, dan kom je vanzelf in Pratunam met veel winkelstalletjes en een textiel en kleding groothandelscentrum.
U kunt even de Bayoke toren in voor het uitzicht
Bij Siam is aardig het Jim Thomsonhuis te bezoeken, dat aan een kanaal ligt.
3) Silom
Op Silom (bereikbaar met skytrain) is het bekende Pat Pong, winkelstalletjes en sexbars. Dus daar moet u in de avond zijn.
Aan eind van de middag is het aardig even door Lumpiniparkt te lopen (met veel joggers en aerobic). Hier vindt u ook een stadion voor Thai boxen, wat door de sfeer zeker een belevenis is. En daarna natuurlijk naar Pat Pong via Silom straat, allemaal kraampjes waarbij wel afgedongen moet worden.Buiten eten is op Pat Pong beperkt; u moet dan zijn op Surawong (Pat Pong is het gebied tussen Silom en Surawongroad).
Iets bijzonders is eten op een hoog gebouw aan Silom met schitterend uitzicht;
Bv Banyan Tree of Sirocco in hotel Lebua (1055 Silom). Dat laatste terras zat in de Hangover-film.
EN DAN   NA BANGKOK?
De
River Kwai
Een uitstapje naar de River Kwai is zeker de moeite waard en niet zo ver van Bangkok. De bekende brug is een toeristische trekpleister, maar zonder meer leuk om eens over heen te wandelen.
In Kanchanburi is indrukwekkend het Jeath War Museum, een simpel museum dat een enorme indruk achterlaat over de vreselijke tijd die de werkers aan de Birma-spoorweg daar hebben doorgebracht.
Een fantastische plaats om een nachtje door te brengen is de River Kwai Jungle Rafts: bamboe bungalows op het water met ‘s avonds alleen het licht van kaarsen en olielampen. Alleen per boot te bereiken en dus super rustiek. U kunt een geheel verzorgde trip boeken of op eigen gelegenheid erheen gaan (wat veel goedkoper is, maar wat lastiger om te regelen).
U vindt de info op www.RiverkwaiFloatel.com (maar kijk wel bij River Kwai Jungle Rafts)
Pattaya – Jomtien
Maar 1,5 uur van Bangkok (met taxi zo’n E 40) ligt Pattaya, bekend als sexparadijs.
Maar zeker ook geschikt om even snel een strand op te zoeken. Het is een echte vakantieplaats met veel attracties. Als strand is Jomtien het meest geschikt.
Als u naar de Jomtien Beachroad gaat vindt u voldoende hotels. Bv hotel OPAL house met kamers van E20 met balkon en uitzicht op de zee (exact adres: 75/182 Moo12) .
Meer prijzig, maar dan ook bijzonder is de Sugar Hut, tussen Pattaya en Jomtien of aan het strand van Jomtien Hotel Avalon of The Rabbit resort.
Tussen Pattaya en Jomtien rijden er continu busjes , die voor je stoppen. Makkelijk en goedkoop (B 10).
Het centrum van Pattaya is de Walking Street en in het verlengde daarvan een km lange strandweg met bars en restaurants. Dat is ivm het sextoerisme, maar toch interessant om eens te zien.
Enkele andere attracties zijn (en daarom is Jomtien ook geschikt voor families):
– Mini Siam , soort Madurodam van Thailand en Europa (B 300). Ga aan eind van de middag, zodat je er ook in het donker bent met alle lampjes.
– Ook leuk Nong Nooch Tropical Garden met elk uur een olifantenshow en een culturele show in een groot park (B500, halve dag inclusief vervoer is B 650 bij reisbureau’s)
– Ander park is de Tiger Zoo Sriracha (B 300) met vele dierenshows: tijgers, krokodillen, olifanten etc
– Daarnaast bekende travestieshow bv Tiffany of Alcazar, winkelcentra, de floating market etc
Hua Hin – Cha-am
– Met airco bus (3 uur) vanuit Sai Dtai Southern Bus terminal (Bangkok) elke 40 minuten. Of met de trein maar dat duurt wel langer
– Cha am ligt 26 km voor Hua Hin. Dus als je daar uitstapt moet je stukje taxi naar strandweg nemen.
Combinatie van deze plaatsen is wel aardig. Voor strand is Chaam mooier met bomen en vooral Thiase toeristen. Hua Hin is een stadje, dus s avonds aantrekkelijker met een grote nightmarket, waar je prima kunt eten.
– In centrum van Hua Hin zijn simpele hotel (bv Fulay hotel, Naresdamri Road) of luxe hotels , die aan het strand liggen. Aardige wandeling naar eind van het strand, waar er een soort pier met tempel met apen is.
– In Chaam zijn veel hotels aan de strandweg , dus aan de overkant van de weg  is dan de strand en zee.
– In de buurt is er een nationaal park .Zie voor info bv op thailandonline.nl bij Z-Thailand : woudreuzen en meren
– Zoekt u een verlaten strand, dan is er op 1,5 uur onder Hua Hin een mooi resort.  Zie de website:: www.reflections-thai.com
DSCF2050

DE  THAISE  KEUKEN
Thaise keuken is beinvloed door de Indiase en Chinese keuken, maar heeft toch een geheel eigen stijl ontwikkeld. De basis van de smaak is meestal een curry d.w.z. een mengsel van allerlei kruiden. In onze keuken gebruiken we zes verschillende curry’s. Daarbij is wokken gebruikelijk d.w.z. op hoog vuur kort bakken, zodat de groenten knapperig blijven. Een gezonde manier van bereiden met weinig olie en geen zout (gerechten worden gezout door de vissaus)

Voor de smaak zijn daarbij verse kruiden belangrijk zoals Thaise basilicum, citroenblad  en koriander. En uiteraard pepertjes, wat overigens niet wil zeggen, dat alles pittig is. De Thaise keuken is een mix van de smaken zoet, zout, zuur en pittig.

ETEN IN THAILAND
Op vakantie in Thailand zou het jammer zijn als u alleen in het hotel zou eten of in de betere restaurants. Want de kwaliteit van de Thaise keuken is op allerlei manieren te beleven, ook bij de eetstalletjes aan de straat of als u op het strand ligt. Vandaar wat tips.

Restaurants
Wilt u een gerecht met een curry, dan kunt u dat alleen in restaurants krijgen. U kent ze van ons restaurant bv met pittige paneng-curry, massaman-curry met aardappelen en pinda of altijd lekker de groene kiowan-curry met Thaise aubergine en bamboe. Elke curry is te combineren met vlees of vis. Het is niet gebruikelijk meer gangen te eten en meestal is in dat klimaat een hoofdgerecht voldoende. De Thaise mensen eten een salade, soep of viskoekjes ook gelijk met het hoofdgerecht. En natuurlijk rijst, want eten heet in het Thais king kauw en dat betekent letterlijk rijst eten.
DSCF2047
Eetstalletjes
Heel Thailand is een grote braderie met eetmogelijkheden overal en op elk uur van de dag.. Als u een beetje uitkijkt neemt u beslist niet meer risico dan bij een echt restaurant. Bij de straatrestaurants en andere eetstalletjes zijn er de volgende mogelijkheden:
– Er is een pan aanwezig, waarmee gewokt wordt. D.w.z. dat u daar gerechten als gebakken rijst of gebakken noedels kunt bestellen. U kunt aangeven wat u erbij wilt: kip, varken,vis of alleen groenten. Datzelfde geldt voor de noedels. Soms is men gespecialiseerd in Pad Thai, dunne noedels met kleine gedroogde garnaaltjes (men heeft dan meestal een heel grote wok).
– Als u in de eetkar een grote pan boullion ziet, dan kunt u daar een soort noedelsoep (kwe tjau) bestellen. Ook daarbij kunt u weer kiezen voor kip, varken, vis en meestal ook vis- of vleesballen. De soep heeft een neutrale smaak; u maakt hem daarna zelf op smaak met suiker, azijn, vissaus (zout) en gemalen peper (wat u allemaal op tafel ziet staan).
– Ziet u bij de eetkar vooral groenten als kouseband en papaya liggen, dan maakt men in een vijzel papayasalade (som tam) met pinda’s en kleine garnalen. Normaal nogal pittig, maar een lekkere frisse smaak. Eet er dan wat kleefrijst (kauw niau) bij.
– Eetkarretjes met zoetigheid zijn er ook altijd te vinden. Allerlei fruit en kleurige deegballetjes in zoete cocosmelk of waar men pannenkoekjes maakt met banaan of ander fruit erin .
– Tenslotte de barbecue-eetstal, waar men stukken kip (yam kai) of ander vlees op stokjes verkoopt. De kwaliteit van het vlees zal daar wat minder duidelijk vast te stellen zijn. En soms vindt u op markten nog de kleine stokjes sate met pindasaus en zoetzure saus en dat is altijd de moeite waard.

Bestellen op zijn Thais
Omdat op straat het gerecht nog gemaakt wordt, is het handig wat basiswoorden te kennen. Zo is rijst: kauw en gebakken rijst : kauw pad Kip: kai, varken: moe bief: neua eend: ped vis: pla garnalen: koeng krab: poeWilt u het niet pittig, zeg dan mai pet of pet nip noi (beetje pittig). Of wilt u in de papayasalade bv geen garnalen zeg dan mai kung

THAISE TAKE AWAY